Ortodonti / Diş Teli Tedavisi
Ortodonti, düzensiz ve uyumsuz dişlerin sorununu teşhis edip çeşitli apareyler, diş teli ya da şeffaf plak gibi yöntemlerle tedavi sunan diş hekimliği dalıdır. Bu tedavi sayesinde daha sağlıklı bir ağız ve diş sağlığına kavuşulurken estetik açıdan da güzel bir görünüm elde edilir.
Ortodontik Tedavi ve Süreçleri
Ortodonti tedavi, temelde dişlere az miktarda kuvvetler uygulanarak istenilen pozisyona getirilmesi ilkesine dayanmaktadır. Braket adı verilen aparatlar öncelikle dişlere yapıştırılmaktadır ve teller braketler üzerindeki özel kanallardan geçirilmektedir. Tellerin takılmasıyla beraber dişlere kuvvet uygulanır. Bu kuvvet zamanla dişin doğru pozisyona gelmesine yardımcı olur.
Tedavi süresi, dişlerdeki düzensizliğinin boyutuna göre değişkenlik gösteriyor olsa da uzun vadeli bir tedavi süreci olduğunu söyleyebiliriz. Tedavi süreci boyunca diş hekimi tarafından belirtilen noktalara da dikkat etmek tedaviyi ve süresini etkilemektedir.
Çocuklarda Diş Teli Tedavisi
ortodontik tedavi sürecinde çocuğun tedaviye ihtiyaçı olup olmayacağını tespit etmek için erken yaşlarda kontrol edilmesi faydalıdır. Özellikle bazı iskeletsel bozukluklar için erken yaşlarda tedaviye başlanması tedavinin başarı şansını yükseltir. Bunun sebebi çene ve yüz gelişiminin devam etmekte oluşudur. Ortodonti uzmanları büyüme paternini yönlendirerek ileriki yaşlarda oluşabilecek ortodontik bozuklukların önüne geçebilirler.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş teli tedavisi, disiplinli bir şekilde sürdürülmesi gereken ve özveri gerektiren bir süreçtir. Süreç boyunca uyulması gereken kurallara dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi durumda tedavinin sonuçlanması ötelenir ve başka zararlar verebilir. Bu sebeple tedaviyi gerçekleştiren ortodontist tarafından belirtilen kurallara uyum şarttır.
Tedavi sürecinde bazı diyetlerin uygulanması gerekmektedir. Sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması bunların başında gelir. Gazlı içeceklerden de uzak durulması gerekir. Bu yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesi durumunda braketler yerinden oynayarak istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir. Bunun yerine yumuşak, küçük parçalı ve sulu yiyecekler tercih edilebilir.
Tedavinin uygulandığı bölge düşünüldüğünde günlük yaşamda darbeye açık bir bölgedir. Fakat diş telinin zarar görmemesi için sert darbelerden korumak gerekmektedir. Bunun için sportif faaliyet yürütenlerin bu duruma dikkat etmesi, mümkünse sportif faaliyetlerine ara vermesi gerekir.
Diş Telinin Bakımı
Tedavinin başarıya ulaşmasında diş telinin bakımı da oldukça önemlidir. Bu sebeple ağız ve diş sağlığına yönelik bakımlara ek olarak diş teli için de diş hekimi tarafından belirtilen noktalar aksatılmamalıdır. Fırçalama işlemi sert hareketlerle değil daha yumuşak bir şekilde yapılmalıdır ve braketlerde yiyecek birikmesinin önüne geçmek adına arayüz fırçaları kullanılmalıdır.