Kanal Tedavisi / Endodonti
Kanal tedavisi, dişe ait damar ve sinir dokularının temizlenmesi işlemine verilen isimdir. İşlem sonrası oluşan boşluk, sızdırmayacak bir şekilde doldurulmaktadır. Bu işlem sonrası diş, çevre dokulardan gelen damar ve sinirlerle görevine devam eder. Kanal tedavisi uygulanan dişe dolgu yapıldığında çiğneme görevini yerine getirebilir.
Kanal Tedavisi Aşamaları
Kanal tedavisi için ilk aşamada kök kanalı temizlenmesi yapılmaktadır. Bu işlem, hastaya lokal anestezi verilerek yapılır. Diş yüzeyden bir delik açarak hastalıklı pulpa dokusu çıkarılmaktadır. Daha sonra diğer aşamada içi boşalan bölgenin temizlenmesi ve doldurulması sağlanır. Son aşamada ise kuron veya dolgu yapılmaktadır. Bu sayede içi boşaldıktan sonra kırılgan hale gelen diş, tekrar eski sağlamlığına ulaşmış olur.
Kanal Tedavisi Süresi
Tedavinin uygulanması için öncelikli olarak diş hekimi muayenesi şarttır. Muayene sırasında dişte herhangi bir enfeksiyon gözlenmezse çoğunlukla tek seansta işlem tamamlanmaktadır. Fakat enfeksiyon varsa işlemin süresi uzayabilmektedir.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Durumu
Kanal tedavisi sonrası dişin iyileşme süreci başlayacaktır. Bu süreçte belli bir süre ağrı devam edebilmektedir. Fakat iyileşme sürecinin sonlanması ile beraber o dişte tekrar bir ağrı oluşmamaktadır. Çünkü dişin sinirleri ve damarları temizlenmiştir ve sıcak soğuk gibi dış etkenlerden etkilenemez. Benzer şekilde daha öncesinde sıcak soğuk hassasiyeti gibi durumlar yaşanıyorsa kanal tedavisi sonrası o dişte artık bu durum da yaşanmayacaktır.
Tedavi Sonrası Dişin Kullanım Ömrü
Tedavi sonrası dişin kurtulma oranı oldukça yüksektir. Başarılı bir şekilde gerçekleşen tedavi sonrası diş ömür boyu kullanılabilir. Tabi bu noktada dişe gereken özenin ve bakımın yapılması şartı da ön plandadır.
Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanal tedavisi sonrası ağrı birkaç gün devam edebilir. Bu durumda herhangi bir endişe duyulmamalıdır. Çünkü bu ağrı, dişin iyileşmesi aşamasındaki ağrıdır. Fakat sonraki zamanlarda dişte herhangi bir ağrı olmaması beklenir. Eğer ki bir ağrı hissedilirse derhal diş hekimine gidilmelidir.